De administratie van een startende tandarts
/Op deze site vind je genoeg informatie over waar je allemaal aan moet denken als startende tandarts. In deze blog wat verdieping inzake de administratieve verplichtingen waar je als startende tandarts mee te maken krijgt. Zie stap 9 van het stappenplan.
BIG registratie, inschrijven in de KvK, AGB code, er dienen zaken geregeld te worden omtrent klachten en kwaliteit (Wkkgz), WTZA / CIBG en daarnaast regelen van de eigen administratie en het afdekken van risico’s zoals aansprakelijkheid en arbeidsongeschiktheid en het openen van een(zakelijke) bankrekening.
Veruit de meeste tandartsen starten in loondienst of als ZZP-er. Die situaties zal ik dan ook toelichten.
Loondienst
Als je in loondienst gaat heb je op administratief gebied veel minder verplichtingen dan wanneer je als ZZP-er aan de slag gaat. Veel van de hierboven genoemde acties zijn niet van toepassing.
Je ontvangt van je werkgever een netto inkomen, de inkomstenbelasting is dan ook (deels) door de werkgever afgedragen. Als het kalenderjaar voorbij is, ontvang je een jaaropgave van je werkgever. Die gebruik je voor de aangifte inkomstenbelasting. Aftrekposten zijn, hypotheekrente en wellicht een premie voor een aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dit is voor een tandarts niet anders dan voor iedere andere Nederlander in loondienst.
Tandartsen in loondienst kunnen een AGB code aanvragen. Daarnaast dien je je BIG registratie te regelen.
ZZP-er
Ga je als ZZP-er aan de slag dan wordt het aanzienlijk anders. Je wordt ondernemer. Dat heeft fiscale consequenties. Een daarvan is dat je een administratie dient te voeren. Over het algemeen valt het aantal betalingen mee. Je stuurt iedere maand of iedere twee weken een factuur aan je opdrachtgever(s). Tip: Let wel op de vereisten voor een factuur, een daarvan is dat de nummering van de facturen opvolgend moet zijn.
Hoe dien je je administratie te voeren?
Gezien het beperkt aantal mutaties op je bankrekening vinden wij het prima als de administratie in Excel wordt bijgehouden. Wij hebben een opzet beschikbaar die volledig naar eigen inzicht kan worden aangepast. Vind je het zelf prettiger om alles helemaal uit te werken en tot in detail inzichtelijk te hebben? Dan is een administratieprogramma wellicht een goed alternatief.
In de administratie houd je alle zakelijke kosten en inkomsten bij. Alle betalingen en ontvangsten lopen via een bankrekening zodat privé en zakelijk niet door elkaar lopen. Dit hoeft overigens geen zakelijke bankrekening te zijn als het maar wel een aparte bankrekening is.
Denk verder aan de kosten voor adviezen, cursussen, de accountant, aanschaf van inventaris zoals bijvoorbeeld een loepbril. Daarnaast zijn er nog de kosten voor je mobiele abonnement en je internet abonnement. Ook deze kosten dien je op te nemen in de administratie.
Belastingen
Omdat je ondernemer bent, ontvang je van je opdrachtgever(s) een bruto bedrag. Hier dient dus nog belasting over betaald te worden. Omdat de meeste van onze relaties het niet prettig vinden om achteraf ineens het hele bedrag aan belasting te moeten betalen, regelen wij een zogeheten voorlopige aanslag. We schatten dan de winst voor het komende jaar in en op basis daarvan wordt de hoogte van de te betalen belasting bepaald. Dit wordt vervolgens maandelijks in het lopende jaar betaald. Hierdoor hoeft bij de definitieve aangifte inkomstenbelasting niet het hele bedrag ineens betaald te worden.
Adviesgroep Medische & Vrije Beroepen kan je informeren over alle aspecten waar een (startende) tandarts mee te maken krijgt. Van afstuderen tot pensioen. Neem gerust en geheel vrijblijvend contact met ons op en ervaar zelf wat wij voor jou kunnen betekenen.