RI&E in de praktijk
/Een ongelukje binnen je tandartspraktijk zit in een klein hoekje. Problemen met je gezondheid kun je beter voorkomen dan achteraf oplossen. Denk hierbij confrontaties met agressie of geweld, te lang achter elkaar op de stoel zitten of een te hoge werkdruk. Dat is vervelend voor zowel de werknemer als de werkgever. Maak daarom een risico-evaluatie. Dit doe je door het in kaart brengen van de risico’s binnen jouw praktijk met een risico inventarisatie en evaluatie (RI&E). Zo kun je meteen passende preventiemaatregelen nemen.
Een RI&E opstellen
Met een RI&E breng je risico’s in kaart, stel je prioriteiten en maak je in vier stappen een plan van aanpak:
1. Risico’s inventariseren: denk hierbij aan fysieke risico’s voor het werk of emotionele risico’s voor het personeel, de organisatie van het werk en de veiligheid van de werkplek en het bedrijf.
2. Risico’s evalueren: inschatten hoe vaak een risico voor komt en hoe groot het gevolg kan zijn. Hiermee weet je welke risico’s belangrijker zijn dan anderen.
3. Plan van aanpak maken: voor veel risico’s geeft een branche-RI&E al oplossingen. Voor elk risico omschrijf je de oplossing inclusief wie dit wanneer gaat doen tegen welke mogelijke kosten.
4. Plan van aanpak uitvoeren: maatregelen realiseren.
RI&E verplicht?
Ieder bedrijf met personeel is wettelijk verplicht om een RI&E te maken. Tot 25 medewerkers kan dat zonder toets van een arbodeskundige, als je gebruik maakt van een erkend branche RI&E-instrument. Heb je meer dan 25 medewerkers? Dan moet je altijd je RI&E-toetsing laten uitvoeren door een erkend arbodeskundige.