Ergonomische tips: De gemodificeerde pengreep

Op de opleiding behandel je vaak maar een paar patiënten op een dag. Nu in de praktijk behandel je zomaar wel twintig, dertig of misschien wel veertig patiënten op een dag. Dat is een stuk intensiever en een goede ergonomie kan je helpen om vermoeidheid of klachten te voorkomen. Daarom presenteren we samen met Movir en Joseph Wouters tips voor het vasthouden van je instrumenten.

Hoe was het ook al weer: De gemodificeerde pengreep

Veel klachten worden veroorzaakt door hypermobiliteit in de vingergewrichten. Dit komt vooral veel voor bij vrouwelijke tandartsen. Bij een hypermobiliteit ontstaat gemakkelijk een geforceerde greep op het instrument. Daarbij zakt de vinger als het ware door de gewrichten heen. Het kost dan meer kracht om het instrument vast te houden.

Tandartsen hanteren hun instrumenten het best en het meest precies met de gemodificeerde pengreep. Bij die greep plaats je de toppen van de eerste drie vingers (duim, wijsvinger en middelvinger) in een driepuntscontact rond het instrument. Daarbij staan de vingerkootjes in een gebogen stand. Duim en wijsvinger staan min of meer tegenover elkaar, terwijl de middelvinger dichter bij het werkeinde van het instrument staat.

De voordelen

1. Minder belasting van de vingers en minder druk op ligamenten en gewrichten
2. Meer kracht
3. Meer stabiliteit
4. Meer beweeglijkheid
5. Beter zicht

 


Tips voor het aanleren van de gemodificeerde pengreep


Oefeningen voor het aanleren van de gemodificeerde pengreep

De volgende oefeningen zijn ontleend aan de methode van mevrouw drs. D. Voet.

Oefening 1

Pak het instrument in de gemodificeerde pengreep. Houd met de andere hand de ringvinger vast en maak met de eerste drie vingers bewegingen in het verlengde van het instrument.

Doe dit zo vaak dat er een natuurlijk gevoel bij ontstaat. Oefenen minimaal tien minuten per dag, over een periode van minimaal 40 dagen.

Gebruik de eerste tien dagen oefenen een potlood met daarover een penverdikker*. Zorg dat tijdens het bewegen de vingers gebogen blijven. Omklem het instrument niet met kracht. Als de eerste oefening goed gaat, dan bent u toe aan oefening 2.

Oefening 2

Bij deze oefening houdt u de vierde vinger niet meer vast, maar zet u de vierde en de vijfde vinger op het tafelblad. U voert dezelfde bewegingen uit.

Gaat dat goed, dan breidt u de bewegingen over het tafelblad uit in de vier windrichtingen.

Oefening 3

Gebruik de techniek van oefening 2 om de verschillende posities in de mond (van een vrijwilliger of een fatoomhoofd) op te zoeken.

Oefening 4

Gebruik de gemodificeerde pengreep om verschillende handelingen in de praktijk uit te proberen. Houdt daarbij een neutrale polspositie aan.

Met dank aan:
mevrouw drs. D. Voet
prof. O. Hokwerda
drs. R. de Ruijter


Dit artikel is geschreven in samenwerking met Movir; dé AOV-specialist met een eigen kijk op arbeidsongeschikheid. Lees het artikel na op www.movir.nl/ergonomie

 
LogoMovir_twitter.jpg
 

Vond je dit een nuttig artikel? Leuk en leerzaam of juist overbodig. Als je meer tips en artikelen wilt zien laat dan een berichtje hieronder achter of reageer op onze facebookpagina! Draag je eigen onderwerp voor en hopelijk kunnen wij je meer vertellen over loupebrillen, stoelergonomie, stress en burn-outs, four-handed dentistry en ga zo maar door!